MIDI C64 SYNTHESIZER

 

Digitala projekt 5p
LP4 2004
Martin Kvistholm

 

 

Bakgrund

 

Dagens musik inspireras ofta av tidigare decenniers genre, om det så gäller samplingar eller dåtidens instrument. 80-talets synthmusik har skapat ett nostalgiskt spår i musikhistorien. Den sköna retro klangen från Commodore 64 datorn gjorde mig inspirerad till detta projekt. Att skapa en MIDI styrd C64 synth.

 

Konstruktion

 

Hjärnan för konstruktion blev miroprocessorn från Atmel, AT MEGA 16. Tanken var att kunna styra “klaviaturen” från en dator via midiporten. Det ljudskapande chipet från C64:an är det så kallade (SID-chipet). Syftet med konstruktionen var att via en rad inställningar kunna mainipulera karaktären på det ljud som spelades med hjälp av navigeringsknappar och display. Se figuren nedan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sammanfattning och slutsatser

 

SID-chipet är som gjort för att ingå i egna projektsammanhang. Hanteringen av alla inställningar utgjorde svårigheten i detta projekt. Mikroprocessorn AT MEGA 16 räckte mer än väl till för de specifikationer jag bestämt mig för. Som nybörjare inom detta område hade jag svårt att tolka alla datablad och strukturera upp arbetet på ett vettigt sätt. Detta blev nu också det mest tidskrävande området och även det mest lärorika. Kunskaperna från detta projekt har gett mig möjligheten att börja förverkliga de många idéer som jag en gång funderat på.

 

Rapport